середа, 29 червня 2022 р.

Олена Пчілка

 




ОЛЕНА ПЧІЛКА (1849 – 1930)

29 червня виповнюється 173 роки від дня народження Олени Пчілки – української письменниці, етнографині, фольклористки, перекладачки, публіцистки, редакторки, видавчині, педагогині, громадської діячки, члена-кореспондента Української Академії Наук.

 

Олена Пчілка (Косач Ольга Петрівна, вроджена Драгоманова; 29.06.1849-04.10.1930) – українська письменниця, етнограф, фольклорист, перекладач, публіцист, редактор, видавець, педагог, громадський діяч, член-кореспондент Української Академії Наук з 1924 р. Сестра М. П.  Драгоманова, мати Лесі Українки.

У власноручному життєписі Олени Пчілки зазначено: „… у своїй довголітній праці на полі української культури О. П. виступала то яко етнограф-збирач, то яко вчений-дослідувач, то яко драматург та автор інших творів красного письменства (прозових та віршованих), то яко редакторка й видавниця українських часописів та окремих виданнів, то яко педагог, автор, може, найтрудніших до написання творів – для дітей”.

Олені Пчілці належить значне місце в українській дитячій літературі як автору численних поезій, казок, п’єс, перекладів. З метою виховання свідомих українців видавала додаток до журналу „Рідний край” під назвою „Молода Україна”.

Її материнська педагогіка ввібрала в себе переконання громадянина, патріота, митця і людини. У своїх педагогічних поглядах Ольга Петрівна виходила з усвідомлення чистоти і незайманості дитячої душі, що є благодатним грунтом для виховання добром, милосердям, красою.



ДЕРЖАВНА НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ ІМЕНІ В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО

Немає коментарів:

Дописати коментар

 Сьогодні у Запорізької області день народження! Наша область була утворена 10 січня 1939 року. В ній жили в мирі, живуть і будуть жити чудо...